Officiel hjemmeside for SKIVE FORENEDE HÅNDBOLDKLUBBER

Ole Bitsch færdiguddannet

26102016BCF_Skive_Ha-ndbold_mod_frederikshavn060.jpg
06-11-2016

Skive fH-cheftræner Ole Bitsch har siden 2015 gennemgået træneruddannelsen til EHF Master Coach, hvor hans hovedopgave havde fokus på 7 mod 6-spillet (hvor man udskifter målmanden til fordel for en ekstra markspiller i angrebsspillet). Uddannelsen er også kendt som den højeste håndboldtræneruddannelse i Europa. Før denne sæson implementerede IHF et nyt regelsæt for brugen af ekstra markspiller, men da dette ikke var trådt i kraft på afleveringstidspunktet, da er opgaven skrevet på hypoteser og antagelser omkring de nye muligheder.

I fredags kunne Ole Bitsch efter en veloverstået eksamen så kalde sig færdiguddannet sammen med bl.a. navne som Skanderborg-herretræner Nicolej Krickau og BSV-træner Peter Bredsdorff. 

Idéen til opgaveemnet faldt nemt for Ole.

”Jeg kunne for eksempel have valgt at skrive om 6:0 eller 5:1 forsvar, men det var den nye facet i håndboldspillet der vakte min interesse. Forhåbentlig kunne jeg tillære en ny viden, som et eller andet sted også kunne bruges i egen trænerpraksis med holdet i Skive. Det har gjort mig mere bevidst om nogle ting undervejs i forløbet, og den statistik jeg har lavet, har da også været en øjenåbner på nogle områder hvor vores eget hold skal dygtiggøre sig”, fortæller den tidligere Viborg, Lemvig og Stord-spiller.

I denne sæson har man set det nye 7:6-spil blive brugt på en række forskellige måder, efter at IHF før OL i Brasilien besluttede at enhver spiller må løbe på bænken og skifte med målmanden. Tidligere var det blot den ekstra spiller med overtrækstrøje der kunne lade sig udskifte med målmanden. Til gengæld må en markspiller nu ikke løbe ned og agere målmand, og derfor er krav til målmand og disciplin i returløbet bestemt ikke minimeret.

”Man skal jo hele tiden vurdere hvor stor effekten ved at spille 7 mod 6 er, kontra det traditionelle 6 mod 6, og ikke mindst hvor stor risiko man ønsker at løbe i kampsituationen. Jeg har den holdning, at hvis man ikke tror på at overtalsspillet i angrebet kan give en klar fordel i forhold til scoringsmuligheder, jamen så kan du lige så godt spille 6 mod 6, og så kan du forsøge at bruge overtalsspillet som en ”game-changer”, siger Ole Bitsch.

Der er set flere forskellige versioner af 7 mod 6-spillet, og det har cheftræneren også selv fået testet af i de indledende kampe af sæsonen. I kampen mod Odder Håndbold på hjemmebane forsøgte Skive-bænken at trække keeperen ud i angrebsspillet, og så stod der en ekstra spiller klar til at løbe op for at hjælpe, hvis den åbne chance ikke opstod. Altså en passiv ekstra spiller, som hurtigt kunne skifte med målmanden, da han stod ”stand-by” helt ude ved bænken.

”Den model blev jeg inspireret af i kampen mellem HC Midtjylland og Kolding København, hvor HCM praktiserede det. Jeg synes at det så interessant ud, og hvis man har problemer med at score når modstanderen dækker offensivt, så kan det være et modtræk. 7 mod 6-spillet er et værktøj som vi helt sikkert skal arbejde mere med, men vi har fået rigtig mange nye spillere, så det er mest i vores defensiv vi har kigget på det. Først har vi arbejdet med grundelementerne, og så kan vi med tiden bygge på”, slutter den nye Skive-træner, som før denne sæson ankom fra Randers HH.